Projektbeskrivning
En stor brand bröt ut i den världsberömda katedralen Notre Dame de Paris den 15 april 2019. Orsaken till branden är ännu inte klarlagd. Det kan ha varit ett fel i elsystemet till en fläkt, eller ett illa släckt cigarett. Elden orsakade stora skador, men den grundläggande konstruktionen klarade sig. President Macron utlovade samma dag att katedralen ska byggas upp igen. De lagstiftande församlingarna, Nationalförsamlingen och Senaten har stiftat en lag som ska reglera hur återuppbyggandet ska skötas och övervakas.
Återuppbyggandet kommer att ta flera år – men det kommer att gå. Det finns många exempel på det. Bland annat Katarina kyrka i Stockholm. Den brann natten till den 17 maj 1990. Arbetet var besvärlig, men till slut stod kyrkan där igen. Det kommer att hända med Notre Dame också.
Katarina kyrka tog fem år att återställa. President Macron vill att Notre Dame också ska ta fem år. Arkitekter och byggnadsexperter tvivlar Stora summor har redan samlats in och lagstiftarna har sett till att 75 % av alla gåvor fram till årets slut blir avdragsgilla i deklarationen.
Problem finns det förstås. Projektet t ex anklagas för att ha underlåtit att informera om att det fanns bly i byggnaden. Röken från branden har varit skadlig. Sanering av området görs, några skolor och förskolor i området har stängts. Och det har förekommit protester mot att man plötsligt kan få fram så mycket pengar till en kyrka och inte till social välfärd. Men ett är klart – Frankrike spänner musklerna; Notre Dame ska byggas upp igen!
Sverige bidrar till kören
Sveriges ambassad har under många år anordnat luciafirande i Notre Dame de Paris. Kungaparet och statsministern är bland de många svenskar som deltagit.
Tidigare statsminister Stefan Löfven besökte under juni 2019 Paris och fick då kännedom om de problem som körverksamheten har råkat in i. Sedan lång tid har det funnits en levande körtradition i Notre Dame. En skola för körsång har bildats med 35 lärare. 160 sångare har bidragit med körsång i katedralen. Efter branden är man hemlös.
Vid sitt besök uttryckte statsministern sin medkänsla och sa bland annat ”Notre-Dame är inte bara Notre Dame för Paris utan för hela världen. Körmusiken förenar folken”. Sveriges dåvarande ambassadör Veronika Wand-Danielsson startade en insamling bland företag som resulterade i 100 000 euros. Summan ska bekosta ett körsamarbete mellan Stockholm och Paris.
Orgeln
På ett mirakulöst sätt tycks den stora orgeln ha klarat sig från stora skador. Det är en av Paris största romantiska orglar, med 8 000 pipor och 5 manualer. På det här enorma instrumentet kan fantastiska toner och effekter spelas, fågelsång, klockklang och bastoner som får hela katedralen att vibrera. Olivier Latry, den berömde kyrkomusikern, gör här den troligen sista inspelningen före branden; ett av J S Bachs mest kända verk, Toccata och fuga i D moll.